Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!
Colibacillose
![]() |
Colibacillose is ook wel bekend onder de naam 'hamburgerziekte' of 'STEC'.
De ziekteverwekker is de Escherichia coli bacterie (E. coli) O157. Verschillende onschadelijke varianten van E. coli komen van nature voor in het maagdarmkanaal. Er bestaan ook tal van schadelijke varianten van de bacterie, waaronder de O157, die Colibacillose kan veroorzaken.
Oorzaak of etiologie
Paarden (ook runderen en schapen) dragen de bacterie met zich mee in de darmen. De bacterie wordt via de mest uitgescheiden. Het nadeel van deze bacterie is dat hij nog een aantal maanden buiten het lichaam van het paard kan overleven, in bijvoorbeeld gras of water.
Besmettingen bij mensen ontstaan veelal door het consumeren van bijvoorbeeld ongepasteuriseerde melk van een rund of rauw vlees. Contact met besmette mest is ook een grote boosdoener.
Ziekteverloop of pathogenese
Beschrijf hier hoe de oorzaak leidt tot de uiteindelijke problemen waar het paard last van heeft.
Symptomen
Symptomen bij mensen
- Diarree (waterig tot bloederig)
- Buikkrampen, met af en toe braken
Bij 2 tot 7% van de mensen kan na 2 weken na de diarree HUS (Hemolytisch Uremisch Syndroom) optreden, wat een acuut nierfalen veroorzaakt.
Symptomen bij paarden
Paarden hebben bij deze bacterie géén ziekteverschijnselen! Maar pas op, ze kunnen wel drager van de bacterie zijn en mensen ziek maken!
Diagnose
Beschrijf hier hoe de dierenarts kan bepalen of het inderdaad om deze aandoening gaat.
Behandeling
Beschrijf hier welke behandeling het paard nodig heeft om beter te worden.
Preventie
Beschrijf hier wat de eigenaar kan doen om te voorkomen dat zijn of haar paard deze aandoening krijgt.
Foto's
Bronnen, referenties en/of voetnoten
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, afgekort RIVM (http://www.rivm.nl/ziekdoordier/zoon_op_rij/hamburgerziekte.jsp)
- Medisch woordenboek voor dieren
We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen. |